Hoppa till innehåll

Nätverk och synkronisering

  1. Nätverk och synkronisering på mobilen
    – Status
    – Synkronisering
    – Säker överföring av bilder och annan data till servern

Inom parentesen, uppe i högra hörnet, där det står t ex (11:50-0) visas den senaste uppkoppling mot Avista-servern. Står det INTE ”noll” (0), uppsök en plats med god mobiltäckning och säkerställ att dina registreringar är överförda till servern. Appen räknar ner till noll när allt data finns på servern.

 

Du kan enkelt se om den mobila appen har uppdaterad information, eller är i offline-läge.

Räknaren i högra hörnet och panelens färg visar olika saker. Räknaren gäller registreringar som väntar på att skickas till servern. Färgen gäller när appen senast hämtade data från servern.

  • Blå övre panel – Appen är online och är synkroniserad med Avista servern
  • Gul övre panel – Det har gått längre tid än gränsen för synkning sedan appen senast hämtade data från servern. Orsaken är oftast dålig uppkoppling. Panelen blir gul först när gränsen passerats, inte vid varje kortare avbrott.
  • Orange övre panel – Servern har avvisat en registrering med ett valideringsmeddelande. Tryck på panelen för att visa meddelandet igen.
  • Röd övre panel – Appen är offline, ingen nätverksuppkoppling finns tillgänglig.

  • Egna registreringar skickas till servern direkt när telefonen har uppkoppling.
  • Ny data från servern, till exempel kollegors registreringar och ändringar i planeringen, hämtas var 5:e minut medan appen är öppen. Det sker inte automatiskt när appen tas fram igen. I orderlistan kan du trycka på uppdateringsknappen längst ned för att hämta direkt.
  • Ibland kan täckningen i det mobila nätverket vara för dålig för att kunna synkronisera. Då får man tillfälligt arbeta med de data som redan är inlästa.
  • Ändra värdet Gräns för synkning
    – Gå till på webben under Inställningar -> Roller
    – I kolumnen Gräns för synkning kan du ändra värdet
    – Gränsen avser när det anses ha tagit så lång tid mellan synkningarna att det bör uppmärksammas och åtgärdas. Man kan se det som en varning.
    – Tiden ställs in per roll. Har användaren flera roller styr den kortaste tiden när panelen blir gul.
    – Saknas ett värde används 120 minuter.

Säker överföring av bilder och annan data till servern

Om Wi-fi är påslagen samtidigt med mobildata finns risken att telefonen växlar på ett okontrollerat sätt mellan Wi-fi och mobildata och att särskilt bildöverföringen kan fastna i telefonen.

För en säker dataöverföring under en inspektion/kontroll med bilder, gör följande:

  • Stäng av Wi-fi
  • Kolla att du har mobildata
  • Genomför kontrollen
  • Kontrollera att det står ”0” upp i högra hörnet på menysidan i telefonen innan du slår på Wi-fi igen.
    När det står ”0”, så har hela kontrollen och alla bilder gått över till servern

Om personuppgifter